Prezentare generală
Comuna Luciu este asezata in partea de sud a judetului Buzau, pe, la o distanta de 39 km de municipiul Buzau.
Comuna este strabatuta de doua drumuri judetene: DJ 203I pe care este asezat satul Caragele si DJ 214A pe care este asezat satul Luciu.
Teritoriul administrativ al comunei Luciu are o suprafata totala de 8674 ha. si cuprinde un numar de 2 localitati: localitatea resedinta, satul Luciu si satul Caragele ca sat apartinator, situate la o distanta de 5 km una de cealalta.
Comuna Luciu se invecineaza cu :
comuna Cilibia si comuna CA Rosetti cu o populatie de 1940 locuitori si respectiv 4254 locuitori, in partea de nord
comuna Galbinasi si comuna Smeeni, cu o populatie de 4067 locuitori si respectiv 7067 locuitori, in partea de vest
comuna Largu si comuna Padina, cu o populatie de 1790 locuitori si respectiv 4854 locuitori, in partea de est
orasul Pogoanele, cu o populatie de 7795 locuitori in partea de sud
Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt: cultivarea terenului agricol si cresterea animalelor.
Principalele activitati economice,
Amplasarea comunei intr-o puternica zona agricola a condus la dezvoltarea agriculturii (cultivarea porumbului, graului, florii soarelui, pepenilor si tutunului), ca principala ramura economica in zona si adiacent la dezvoltarea zootehniei si a pisciculturii.
Relieful
Teritoriul comunei Luciu face parte din punct de vedere geomorfologic din Campia Romana, caracterizata prin suprafete relativ plane, cu largi zone ridicate si coborate specifice.
Pe teritoriul comunei intalnim doua tipuri de formatiuni geologice:
zona de lunca, cu depozite aluvionare de maluri, nisipuri si pietrisuri
zona de campie, care ocupa cea mai mare parte din teritoriu si care este alcatuita din depozite eoliene, nisipuri de dune afanate si depozite loessoide.
O caracteristica a acestei regiuni o reprezinta stagnarea apei freatice la suprafata, care conduce la formarea de lacuri si balti, elemente ale unui microrelief negativ local.
Paraul Calmatui strabate comuna de la vest la est si are un traseu sinuos, in zonele mai coborate formand lacuri piscicole, cum este cazul Baltii Luciu.
Solurile dominante din aceasta zona sunt: cernoziomul levigat, pamantul nisipos-lutos sau luto-nisipos, formate pe microrelief pozitiv(dune sau movile).
Resursele subsolului si solului
Amplasata in Campia Baraganului, comuna Luciu dispune de structura de gaze, orizontul geologic „C”, dar principala resursa o constituie solurile cernoziomice levigate, apte pentru cultura mare agricola.
Tot ca resursa importanta se poate inscrie si Balta Luciu, care in prezent este in proprietatea Agentiei Domeniilor Statului.
Vegetatia
In acest relief de campie sunt caracteristice vegetatiile de stepa si silvostepa, modificate de activitatile antropice, majoritatea suprafetelor ocupate cu acest tip de vegetatie fiind transformate in terenuri agricole.
Fauna
Animalele cel mai frecvent intalnite sunt popandaul, soarecele de camp, serpii neveninosi, soparlele si iepurele. in iernile grele apar sporadic si vulpile. Dintre pasari, trebuie mentionate vrabia, cioara, graurul, mierla, turturica si fazanul.
Prezenta baltii influenteaza fauna din zona, aici intalnindu-se specii caracteristice precum: ratele si gastele salbatice, lebedele, pescarusii si mai rar pelicanii.
Speciile de pesti cele mai des intalnite care traiesc in apa Baltii Luciu sunt crapul si fitofagul.
Clima este temperat – continentala moderata. Temperatura medie anuala a aerului este de 11,40C, iar a solului de 12,70C. Temperatura medie a verii este de 270C iar  iarna se inregistreaza o temperatura medie de -50C.
Numarul de zile tropicale este cuprins intre 30 si 35 de zile/an, iar inghet la sol se inregistreaza aproximativ 100 zile/an.
Vantul dominant este Crivatul care bate din directia NE, cu o viteza medie de 25m/s, iar media anuala a precipitatiilor este de 500mm